Kroksbäck IP
8 maj 2022
13:00

Referat: NK Croatia - AIF Barrikaden

Jag såg inte heller denna gång mer än delar av matchen, bara 3-4 min innan paus samt andra halvlek varav de första 15-20 dock stående i korvkö och förtärande av dessa korvar och lite fika d.v.s. 100 meter från planen med delvis skymmande publik. ”Referatet” bygger därför förutom mina egna iakttagelser på info från tränare, spelare och publik.

Startelva: Adrian – Viktor T, Henke, Alex, Simon W – Maksym, Milad, Mathias E, Markus – Anton – Oskar
Avbytare var Samuel som spelade sista dryga kvarten som innermittfältare, Abbe som spelade sista 10 som högerback, Yousef som spelade sista 5 som vänster yttermittfältare och Mohammed och Martin som inte spelade alls.

Det var således med ett rejält omstuvat lag jämfört med tidigare matcher, delvis framtvingat av det faktum att vi saknade flera av våra ordinarie backar; Matte, Victor L, Aman, vi ställde på planen. Att spela med två mittbackar som ingen av dem spelat i den positionen på länge var dock ett bra drag från Andys sida. Ett eget storspel från båda, kompletterat med ett även i övrigt bra försvarsspel över hela banan innebar att det skulle dröja väldigt länge innan de fick hål på oss. Att vi höll deras reslige duktige supermålskytt Marko Spajic mållös var en prestation i sig. Han brukar ösa in mål och ytterst sällan gå mållös från någon match. Vann fjolårets skytteliga i vår serie och leder den också i år men, men det finns ju en kille i vårt lag som nu smugit upp som runner up, mannen som ju gjort alla våra mål hittills i årets serie.

I första halvlek hade Croatia ett litet men dock spelövertag men det var vi som gjorde det enda målet i halvleken, genom Anton redan i den 10:e min med ett välplacerat skott stolpe-in. Upprinnelsen var att en felvänd Oscar på kanten spelat bak till Markus som med ett inlägg på ett tillslag serverade bollen till Anton. Om jag förstått saken rätt var det i övrigt inte så många riktigt heta målchanser då som det skulle bli andra, några halvchanser per lag varav våra var av kontringskaraktär eftersom vi låg lågt med laget.

I början av andra halvlek pressade Croatia på ordentligt och skapade också ett eller två riktigt fina målchanser och därutöver många ”nästanlägen” där de inte fick till det där sista. Man anföll ju dock alltmer obekymrat av vad det innebar för defensiven och vi fick enorma kontringsytor att spela på och vi hade 3-4 jättechanser att öka på vår ledning men där avslutningarna var för dåliga.

Med kvarten kvar, när vi började se lite möra ut på många händer efter den intensiva press vi utsatts för, kom så en kvittering och som man kunnat befara så följdes denna av ett ledningsmål bara 1 ½ minut senare. I det läget var det som mångårig åskådare svårt att tränga tillbaka tankarna på alla tappade ledningar och allt oflyt vi haft genom åren på Kroksbäck och Croatia fick förstås nu mer energi och skapade också en rätt bra chans att stänga matchen men släppte de sedan gratis in oss i matchen genom att backa hem med större delen av laget vilket gav tillbaka oss en del av hoppet om att kunna åstadkomma en kvittering när vi nu fick ett stort bollinnehav. Och i motsats till alla tappade ledningar i slutminuterna tidigare så var det nu vi som lite turligt fick till en kvittering. Yousef passade Anton på vår vänsterkant och valde överraskande, inte bara för Croatias målvakt utan också för oss vid sidan av planen att skjuta trots dålig vinkel och en del spelare mellan honom och målet. Målvakten såg först ut att ha bollen under kontroll men fumlade sedan in den. Därefter hade vi faktiskt en möjlighet att t.o.m. vinna matchen när vi hade 3 spelare nästan inne i målgården och med lite distinktare agerande kunnat vinna bollen men ett par förlorade närkamper gjorde att de kunde rensa undan.

Totalt sett en strålande insats från vår sida. Att spela oavgjort mot en av seriefavoriterna med väldigt många spelare icke tillgängliga är lite av en bragd. Vi förmådde hålla vår spelplan perfekt fram till baklängesmålen.